Cartofii Vitellote

Denumiri: "Negresse", "trufe de China".
Cartofii Vitellote sunt originari din Peru si Bolivia. In 1850 au fost cultivati in Franta, ca o delicatesa.
Aspect  Tuberculii sunt lungi si ovali. Coaja lor este albastru-violet inchisa, datorita unui pigment natural. Ea este groasa si, de aceea, acesti cartofi se pastreaza foarte bine.
   Miezul e violet. Aroma cartofilor vitellote este delicioasa, de castane.
Mod de folosire  Cartofii preparati au o culoare violet inchisa, iat apa in care au fiert este verde- turcoaz.
   Cartofii Vitellote se prepara fierti, prajiti, sub forma de piure sau chipsuri.
   Fierti, ei se amesteca cu ceapa, masline, patrunjel, sare. Se stropesc cu zeama de lamaie si, astfel, cartofii capata o culoare mai luminoasa, mai mult spre rosu decat spre mov.
   Trebuie sa avem mare atentie, deoarece pateaza mainile si imbracamintea.
Indicatii  Cartofii Vitellote sunt bogati in antioxidanti datorita pigmentului natural. Ei contin fier si potasiu.
   Consumul lor ajuta in diabet, boala Parkinson si boli de inima.
   Unii cercetatori considera ca acesti cartofi sunt mai sanatosi decat cartofii albi. 

Telemea de vaca

INGREDIENTE  6 l lapte, 1 pastila cheag ( se gaseste la farmacia veterinara ).
PREPARARE  M-am inspirat din mai multe retete de pe net si dintr-o reteta din revista " Practic in bucatarie
   Se incalzeste laptele pana devine caldut. Se adauga pastila de cheag, se amesteca si se agita laptele cu polonicul 1-2 minute.
   Se lasa nemiscat pana a doua zi, dimineata. Continutul se toarna intr-un saculet de panza si se asaza intre doua funduri de lemn cu o greutate nu prea mare deasupra.
   Dupa ce s-a scurs de apa, 5-6 ore, se taie cu atentie bucati groase care se presara cu sare grunjoasa pe toate partile. Se lasa  telemeaua sa stea intr-un vas, pana a doua zi,
   Feliile de branza se pun intr-un borcan, peste care  se toarna saramura rece, facuta dintr-o lingura de sare grunjoasa la un litru de apa. Se lasa asa 24 de ore.
   Bucatile de branza se scot  din saramura si se asaza in alt borcan. Nu se mai toarna nimic pentru ca branza isi mai lasa zeama. Telemeaua se da la rece, la frigider.
   Truc  De la farmacie mi s-a spus ca pastila pentru cheag este folosita la 50 litri de lapte. Va asigur ca mai mult de 6-7 litri de lapte nu incheaga.
   Eu am obtinut 1kg de telemea.
   Zerul ramas de la scursul branzei l-am dat in cateva clocote. L-am lasat sa se racoreasca putin, apoi l-am pus in tifon, la scurs. Astfel, am obtinut putina urda.



  

Nucile braziliene

Ele sunt fructele unui copac gigantic care creste in padurile amazoniene.
Aspect  Copacul poate atinge inaltimea de 40-50 m. El traieste intre 500-600 de ani. Nuca   braziliana are o forma alungita. In interiorul  se afla 10-12 seminte pe care noi le numim nuci.
   Ea seamana cu nuca de cocos ca dimensiune si greutate de pana la 2 kg.
Mod de folosire  Datorita gustului bogat, nucile braziliene pot substitui nucile de Macadamia sau nucile de cocos.
   Ele se gasesc in magazine decorticate. Continutul mare de grasimi pune probleme in pastrarea lor. Se tin la rece, deoarece rancezesc usor. Se mananca crude. Nucile braziliene se pot folosi in prepararea fursecurilor, cozonacilor, prajiturilor.
Indicatii  Aceste nuci sunt una din cele mai mari surse de seleniu. Acest mineral lipseste din alimentatia noastra. Lipsa de seleniu duce la risc crescut in cazul bolilor cardiovasculare si a cancerului, indeosebi, cancerul de prostata. Pentru sanatatea inimii se consuma nuci crude de 2-3 ori pe saptamana. Se spune ca reduce colesterolul mai mult decat o fac medicamentele.
   Aminoacidul arginina face arterele mai flexibile si impiedica formarea cheagurilor de sange.
   Seleniu este vital pentru fertilitatea la barbati si femei. Persoanele stresate si bolnavii cronici au nevoie de un aport constant de seleniu. O singura nuca contine mai mult seleniu decat doza de seleniu recomandata.
   Nucile braziliene sunt benefice pentru vegetarieni, datorita proteinelor naturale, care inlocuiesc proteinele animale. Ele au valoare calorica ridicata. 100 g contin 680 de calorii.
   Consumul de nuci braziliene ajuta la la buna functionare a glandei tiroide.
Contraindicatii  Consumul mare de nuci braziliene duce la oboseala si creeaza probleme de stomac, din cauza cantitatii mari de seleniu continut de acestea.

Salata de ciuperci cu maioneza

INGREDIENTE  500g ciuperci proaspete, 5-6 linguri maioneza, 2 linguri smantana, marar proaspat, sare, piper, oregano.
PREPARARE  Se curata ciupercile, se spala si se toaca marunt. Se fierb in apa cu sare 30 de minute.
   Ciupercile se scurg foarte bine. Cand s-au racit, ele se amesteca cu maioneza, smantana, marar tocat fin si se condimenteaza. Salata se da la rece pana se serveste.
   Truc  Maioneza devine mai usoara si mai subtire daca se adauga 1-2 linguri de smantana. 

Nucile pecan

Nucile pecan sunt originare din America de Nord.
Aspect  Ele sunt o ruda indepartata a nucului. Ele au o coaja subtire si neteda, dar foarte tare, de culoare bruna. Sub coaja se afla 2 mieji lipiti.
   Aroma lor seamana cu a nucii obisnuite. Gustul este putin mai dulce si mai aromat.
Mod de folosire  Nucile pecan sunt un ingredient de baza in retetele americane de prajituri, placinte, creme, salate de fructe Se mananca crude sau prajite.
Indicatii  Nucile pecan sunt bogate in grasimi nesaturate care reduc colesterolul in sange. Deoarece sunt bogate in zinc, nucile pecan intaresc sistemul imunitar, previn sindromul Alzheimer si boala Parkinson.
   Nucile bogate in magneziu, un mineral cu efect antiinflamator, ajuta dezvoltarea muschilor si sanatatea sistemului nervos
   Studiile recente arata ca este o legatura intre acizii grasi nesaturati si prevenirea dezvoltarii celulelor canceroase, in special, in cancerul de san.
   Vitaminele din grupul B, continute de nucile pecan, ajuta la buna functionare a sistemului nervos.