Peste marinat

INGREDIENTE  1 kg macrou sau hering, 1 litru apa, 10 linguri otet, 5 linguri ulei, 2 linguri zahar, 2 lingurite sare, 2 cepe, foi dafin, boabe piper, boabe coriandru, boabe mustar.
PREPARARE  Pestele se taie rondele, se presara sare si se lasa la frigider 2-3 ore la frigider.
   Pestele se spala de sare. Se pun la fiert apa, otetul, uleiul, zaharul, sarea, condimentele si ceapa rondele. Cand dau in clocot, se adauga bucatile de peste si se fierb 5 minute.
   Pestele se scoate si se asaza in borcane. La sfarsit, se toarna lichidul fierbinte. Dupa ce s-au racit, borcanele se tin in frigider.
   Truc  Pestele nu se decongeleaza in apa calda, ci lent, la temperatura de 10 grade. Se asaza intr-o strecuratoare pentru a nu sta in sucul propriu.

Carnati de casa

INGREDIENTE  5 m mate de porc, 3 kg pulpa de porc si piept de porc, 1 capatana usturoi, piper, sare, boia dulce, cimbru, nucsoara, oregano, ienibahar macinat, rozmarin, 100 g vin alb, 100 g apa rece.
PREPARARE  Carnea taiata cuburi se toaca. Ea se amesteca cu condimentele si usturoiul pisat. Apoi, se adauga vinul si apa si se framanta 10 minute pana cand carnea devine afanata si nu se mai lipeste de maini.
   Amestecul de carne se lasa la rece timp de doua ore, timp in care matele se tin in apa cu otet.
   Matele se umplu folosind masina de tocat carne cu palnie. Din cand in cand se rasuceste carnatul pentru a marca o portie. La final, ambele capete ale sirului  de carnati se innoada..
   Se lasa sa se zvante la aer timp de 1-2 zile,inainte de a-l afuma sau de a-l da la frigider.
   Truc  Matele pentru carnati se curata foarte bine, se razuiesc si se freaca cu malai in mai multe randuri pana se albesc. Mirosul neplacut dispare dupa ce se clatesc in apa cu otet.

Pastrama de porc


INGREDIENTE  3 kg pulpa de porc, 2 capatani usturoi, 3 linguri sare mare, 1 lingura piper macinat, 2 linguri cimbru, 1 lingura oregano, 1 lingura ienibahar macinat, 2 linguri boia dulce, vin rosu.
PREPARARE  Pulpa de porc se taie in doua bucati, se sareaza bine si se odihneste o ora. Se unge carnea  cu ulei, Condimentele si usturoiul pisat se intind peste carne. Cele doua bucati de carne se impacheteaza in hartie de copt si se leaga cu ata.
   Carnea astfel pregatita se da la frigider 3-4 zile. Apoi, se asaza carnea impachetata intr-o tava si se acopera cu apa si vin in proportii egale
   Pastrama se da la cuptor 3 ore pana se evapora tot lichidul. Carnea se lasa la rece, 2-3 ore, apoi, se desprinde hartie si se portioneaza. 

Noni

Denumiri: "dud indian ", "pin salbatic ", " fructul vietii ", "fructul zeilor ".
  Fructul este originar din insulele Hawai si Tahiti.
Aspect  Acesta este un copac tropical, vesnic verde, care face parte din familia cafelei. El rodeste in fiecare luna. Nu se cultiva si creste in salbaticie. Fructele noni sunt verzi. Cand ajung la maturitate, ele devin galbene-pal sau albe. Pulpa are seminte negre. Fructele au marimea unui cartof.
   Fructul noni are un gust amar si un miros intepator de branza, cand ajung la maturitate. De aici si denumirea "fruct de branza".
Mod de folosire  Multi producatori au creat un suc mai placut decat fructele crude. Gustul sucului de noni devine placut in combinatie cu sucul de afine si strugure.
   Se consuma crud cu sare sau fiert in tocana.
   In magazine, noni se gaseste sub forma de fructe, sirop sau capsule.
Indicatii  Medicina traditionala chineza folosea aceste fructe pentru fertilitate si potenta.
   Acest fruct este bogat in fibre, vitamina A, fier si calciu.
   Noni stimuleaza regenerarea limfocitelor T si B. El este indicat in tratarea bolilor autoimunitare, la cresterea capacitatii celulelor albe de a distruge celulele canceroase.
   Fructul este folosit de populatia din Hawai pentru vindecarea diabetului si a hipertensiunii arteriale.
   Denumit "aspirina straveche", vracii din triburi il numeau si " ucigasul durerii". Fructul amelioreaza  durerile musculare si articulare si este indicat in oboseala si stres.

Maca

Maca este o planta perena care creste in muntii Anzi. Ea se cultiva la cea mai mare altitudine, pana la 4000m.
Aspect  Maca este o ruda indepartata a ridichiei obisnuite. Ea este de marimea unui cartof si are un gust usor de nuca. In Peru, maca se consuma coapta sau uscata.
    Cand e scoasa din pamant, are o varietate de culori, de la galben pal, crem sau roz pana la maro sau negru. Gustul ei este picant si dulce.
Mod de folosire  Radacinile de maca se usuca si se transforma in pulbere. In Europa si in America de Nord, maca este vanduta sub forma de pulbere.
   O lingura de pulbere se pune in ceaiuri, cafea, dar si in ciorbe, gemuri si budinci, biscuiti.
Indicatii  Maca contine fier si calciu mai mult decat cartofii.
   Bogata in vitamine si minerale, ea creste imunitatea, dar imbogateste memoria si libidoul.
   Maca este o mare sursa de energie si ajuta la restabilirea glandelor suprarenale care produc adrenalina. Ea reduce simptomele menopauzei
   Ea este un afrodisiac care creste fertilitatea la femei si barbati. De aceea, sub forma de extract sau capsule. ea se mai numeste "viagra naturala ".
Contraindicatii  Maca se consuma cu moderatie. Ea este contraindicata hipertensivilor si femeilor gravide.

Bulete de branza

INGREDIENTE  500g telemea rasa fin, 2 oua, 5 linguri faina, 1 lingurita praf de copt.
PREPARARE  Telemeaua se amesteca cu ouale si piperul. Se omogenizeaza bine si se incorporeaza faina si praful de copt.
   Se modeleaza crochete care se tavalesc prin faina. Se prajesc in ulei incins. Cand sunt gata, se asaza pe servetele absorbante pentru a scapa de surplusul de grasime. Se servesc calde ca aperitiv sau garnitura.
   Truc  Pentru a o rade mai usor, telemeaua sau cascavalul se tin la congelator 30 de minute.