Fursecuri cu stafide

INGREDIENTE  2 oua, 6 linguri rase cu zahar, 10 linguri ulei, 8 linguri pline cu faina, esenta vanilie, stafide.
PREPARARE  Cu ajutorul telului se bat ouale cu zaharul. Uleiul se adauga treptat, putin cate putin.
   Se incorporeaza esenta de vanilie, faina si, la sfarsit, stafidele. Din compozitie se ia cu ajutorul unei lingurite si se asaza pe o tava tapetata cu hartie de copt mici gramajoare.
   Fursecurile se dau la cuptor incins in prealabil. Se coc la foc potrivit, 10 minute.
   Cand marginile fursecurilor au devenit aurii, sunt gata. Se lasa in tava sa se raceasca 10 minute, apoi se asaza pe un platou. Aceste fursecuri sunt moi si fragede.
   Truc   Fursecurile se pastreaza mai mult timp in frigider, intr-o cutie acoperita cu panza.

Perele abate Fetel

Aceste fructe au fost obtinute de abatele Fetel, in Franta, in anul 1866. Astazi, sunt raspandite in Italia, Argentina, Statele Unite.
Aspect  Fructele sunt de marime medie sau mare. Para abate are forma unui con alungit si  curbat.        Culoarea lor este verde-galbuie. In jurul coditei si la baza, ele capata o culoare roscata.
   Miezul este alb, suculent si aromat. Textura este usor crocanta.
Mod de folosire  Perele abate sunt fructe de toamna. Ele sunt cele mai bune si cele mai apreciate din Europa. Denumita "regina perelor", para abate este preferata italienilor.
   Para se verifica, daca este coapta, apasand pulpa din jurul coditei. Daca e putin moale, se poate consuma. Se culeg la maturitate, inainte de a fi coapte. Nu isi schimba culoarea, cand se coc.   In piata, perele abate se gasesc din septembrie pana in aprilie.
   Se consuma in stare proaspata, in salate sau asociate cu branzeturi.
Indicatii  Perele contin putine calorii. Ele au un rol diuretic si intaresc sistemul imunitar.